ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
14 Март 2020
Скъпи приятели, Във връзка с извънредното положение въведено в България и нашата дейност, екипът на „Панинария“ ЕООД взе следните решения: 1. Предвидените до 13 април 2020 г. мероприятия се отменят. 2. Поради динамичността на ситуацията ...
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...


КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ

9
дни
OKКазбек (5047 м) е третия по височина връх в Грузия, но е безспорно признат за най-красивия в тази древна страна! Ще го качим по класическия маршрут, който подлага на изпитание физическите възможности на дръзналите да го покорят. До подножието на планината ще стигнем по т.нар. „военно-грузинска магистрала“, прехвърляща Кавказ и свързваща Грузия с Русия. Този път още от древността е изпълнявал стратегическа роля за народите населявали Грузия и това е причината по цялата му дължина да се срещат древни крепости, част от които ще посетим.

Няма да пропуснем и първата столица на Грузия – древния град Мцхета, който ще ни впечатли с огромното количество свещени и култови места, превърнали го в символ на християнската вяра. Ще намерим време и за обиколка на настоящата столица Тбилиси, където ще вечеряме в страхотен ресторант предлагащ традиционните местни специалитети. На връщане ще посетим най-популярните обекти в Истанбул.ТИП НА МАРШРУТА: Изкачване с планински водач

ПОЯСНЕНИЕ: В този маршрут "Планинария" ЕООД предоставя услугата "пешеходен преход с планински водач" и "застраховка при пътуване в чужбина". Всички останали разходи за пътуването се заплащат директно от клиентите, съобразно техните предпочитания. Това дава възможност за минимизиране на разходите на клиентите и постигане на масимална комбинативност при реализиране на маршрута.
Ориентировъчните допълнителни разходи са описани по- долу, заедно с опциите за пътуване, настаняване и хранене. Те са базирани на пътуване с начална и крайна точка - град София.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или директно на телефон 0877 3000 12
Маршрутът се изпълнява при минимум 4 човека.

ЗАПЛАЩАНЕ: само след подписване на договор

След подаване на заявка за участие, ще получите допълнителна информация за пътуването с всички нужни детайли.


ЦЕНА: 900 лв.
"Планинария" си запазва правото да промени цената при голямо повишение на някой от разходите, нужни за провеждане на маршрута.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ – 4 (четирима)

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален български планински водач, застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“ на стойност 10 000 евро, алпийска екипировка – алпийска седалка, алпийска каска, алпийски въжета и съоръжения нужни за изкачването

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна, такса за местен водач, нощувки

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СУМА ЗА НЕВКЛЮЧЕНИТЕ В ЦЕНАТА РАЗХОДИ – 1100 лв.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 9.00 часа на бензиностанция "ОМВ" на Окръжна болница.

Забележка: Участниците трябва да разполагат със своя подходяща туристическа екипировка, алпийски котки и пикел.

КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
   
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
07.08.2020 900.00 лв заявки
1 ДЕН
Пътуване до Тбилиси.

2 ДЕН
Пазаруване на всичко необходимо за престоя в планината и пътуване до нейното подножие - село Казбеги.

3 ДЕН
Закусваме и се придвижваме до църквата Гергети (2170 м.), където товарим багажа на коне, а ние само с най- необходимата екипировка поемаме пеш към хижа Бетлеми (3650 м.). След като се настаним в хижата ще имаме време да си подготвим екипировката за утрешното аклиматизационно изкачване. Следва вечеря и нощувка в хижата.

4 ДЕН
Ранно ставане. Закусваме и поемаме по алклиматизационния маршрута. Правим аклиматизационно изкачване до около 4300 м. Връщаме се в хижата следобяд за да имаме време за почивка, вечеря и да легнем рано, с оглед ранното ставане на следващия ден.

5 ДЕН
Ден за изкачване на вр. Казбек (5047 м). Ставаме малко след полунощ, хапваме и тръгваме по тъмно към върха. Изкачването и прибирането ще ни отнеме приблизително 12- 15 часа. Вечерта ще нощуваме отново в хижа Бетлеми.

6 ДЕН
След закуска товарим багажа на конете и се спускаме до църквата Гергети. Следва трансфер до Казбеги. Настаняваме се и след като сме изпълнили тежката част от нашето пътуване е време да се насладим на планинското градче и на традиционната местна кухня.

7 ДЕН
Легендарната Военно-грузинска магистрала. По нейното протежение могат да се разгледат интересни туристически обекти, като: травертиновите отлагания на прохода Джвари, монумента на приятелството между Грузия и Русия, крепостта и църквата Ананури и др. В края на пътя ще достигнем древната столица Мцахета – символ на християнството, в която ще посетим манастирът Дживари, крепоста Цихне и други обекти. Тбилиси - традиционни месни ястия.

8 ДЕН
Свободен ден за разглеждане на забележителности в турската столица.

9 ДЕН
Ден за пътуване до София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗКАЧВАНЕТО НА ВРЪХ КАЗБЕГ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена зимна планина и за носене на алпийски котки. Трябва да има защита от вода (мембрана) и термоизолиращ слой (препоръчително). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчиви мембрани.

ДРЕХИ
За топлата част на маршрута (на по-ниска височина) препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. За високата част на маршрута добавете по-топъл панталон и термо бельо (горнище и долнище). Дебел полар и пухенка. Непременно носете гети, „маска“ за лице или алпийски очила. Необходими са ви поне два чифта зимни ръкавици.

РАНИЦА
С обем от 50 до 70. Може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, от които са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита - 
"категория 4" ("cat.4"). Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем, както и за балсам за устни.


ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Валиден задграничен паспорт за пътуване в Турция и Грузия.