ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Топ-10 на Балканите<br>
ВИХРЕН, КУТЕЛО и БАНСКИ 
СУХОДОЛ

Топ-10 на Балканите
ВИХРЕН, КУТЕЛО и БАНСКИ СУХОДОЛ

2
дни
ДАТА: 05.09.2019

ЦЕНА: 95 лв

ОТПЪТУВАНЕ НА 5 СЕПТЕМВРИ В 18 ЧАСА

Изкачване на трите най-високи върха на Пирин планина, влизащи в класацията „Топ-10 на Балканите“ - Вихрен (2914 м), Кутело (2908 м) и Бански Суходол (2888 м). Пълно преминаване на карстовият ръб „Кончето“.
ИЗПОЛЗВАНЕ НА АЛПИЙСКИ  
ОСИГУРОВКИ<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ИЗПОЛЗВАНЕ НА АЛПИЙСКИ ОСИГУРОВКИ
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

2
дни
ДАТА: 07.09.2019

ЦЕНА: 120 лв

Често в планинарството и при други дейности сред природата се налага преодоляване на различни по тип и особености екстремни терени, за което се изискват определени умения и познания. Курсът съчетава елементи от осигуряването на туристи в планината и ползването на поставени вече алпийски осигуровки - възли, съоръжения и детайли при преминаване на опасни участъци.
Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС

Топ-10 на Балканите
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС

2
дни
ДАТА: 14.09.2019

ЦЕНА: 60 лвПълен траверс на Мусаленското било – далеч от туристическите тълпи! Изкачване на петте най-високи върхове на Рила, сред които и трите върха от „Топ-10 на Балканите“ - първенецът на Балканите - връх Мусала (2925,2 м), Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). Преминаване на Трионите – тесният скален ръб между Мусала и Малка Мусала. Участниците получават специални книжки за поставяне на печати от тази колекция, а водачът ще носи в себе си и печати на изкачените върхове!
САМОТНАТА КУЛА

САМОТНАТА КУЛА

1
ден
ДАТА: 28.09.2019

ЦЕНА: 60 лвСред лабиринт от каменни улеи и отвесни скали, ще ви отведем до атрактивен гигантски отвор на върха на скална кула! Пригответе се за изкачване на почти отвесни скални участъци и преминаване по скални парапети и спускане с въже, за да си заслужите следобедното кафе на почти 80 метра височина!
ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА

ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА

6
дни
ДАТА: 01.10.2019

ЦЕНА: 190 лвСред повечето гръцки планинари, Тимфи е считана за най-красивата планина на Гърция. Въпреки, че всяка планина има своята специфична красота, веднъж видял нейните върхове, езера и каньони, човек е трудно да не се съгласи с това твърдение!

В този маршрут ще изкачим най-високите върхове на планината, сред които и първенеца Гамила (2497 м). Ще посетим красивото Драконово езеро и огромните пресъхнали ледникови езера, ще се спуснем във впечатляващият каньон Викос, считан за най-дълбок в Европа. Тимфи е била дъно на море, на чието дъно са се случвали интересни неща! По време на маршрута водачът ще ни покаже интересни геоложки особености на планината, свързани с подземен вулканизъм, формиране на слоевете скали и оформянето на самата планина.

Следпланинската част на маршрута ще ни отведе до една от перлите на Гърция - Метеора! Формиран в тесен провлак, на границата на два морски басейна, този изключителен природен феномен се е образувал по интересен начин, който ще ни бъде представен от планинския водач. Всеки е чувал за прословутите метеорски манастири, надвиснали над отвесните скали, но малко от посещаващите ги са имали възможност да направят истински преход из лабиринта от скални кули.

И какво е едно пътуване в Гърция, ако не можем да посетим морето. Маршрута дава възможност да направим нощувка в морския курорт Лептокаря! Извън летния сезон ще можем да се насладим на морето на спокойствие, каквото рядко може да се види тук!
ОЦЕЛЯВАНЕ ВЪВ ВИСОКА 
ПЛАНИНА<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ОЦЕЛЯВАНЕ ВЪВ ВИСОКА ПЛАНИНА
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

2
дни
ДАТА: 19.10.2019

ЦЕНА: 120 лв

За 19 октомври 2019 г. има свободни места

Високите български планини като Рила, Пирин, Родопите и Стара планина са най- вероятния терен, в който бихте се изгубили. На пръв поглед техният терен изглежда суров и труден за оцеляване, но в действителност има редица предимства, които могат да бъдат използвани. Ориентация при изгубване. Безопасни начини на придвижване. Изграждане на подслон в иглолистни гори. Откриване на чиста питейна вода и храна. Палене на огън с импровизирани средства. Това са част от темите на този курс.
ИЗПОЛЗВАНЕ НА GPS-ТЕХНОЛОГИИ 
В ПЛАНИНАТА<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ИЗПОЛЗВАНЕ НА GPS-ТЕХНОЛОГИИ В ПЛАНИНАТА
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

1
ден
ДАТА: 26.10.2019

ЦЕНА: 80 лв

Възникване, същност и структура на GPS технологиите. Сигнал, позициониране, видове формати и координати. Ползване от цивилни лица и организации. Видове GPS приемници, софтуер. Смартфонът - най-достъпната и масова GPS технология. Типове приложения и карти за смартфони.

Използване на GPS-технологиите на смартфона, като средство за навигация. Предимства и недостатъци. Функции за повишена и понижена точност на устройството. Начини за максимална икономия на батерията. Използване на различни приложения с карти. Използване на алтернатични приложения за установяване на местоположението. Начини за подаване на сигнал за помощ. Търсене на изгубен човек с използване на смартфона.
ДВИЖЕНИЕ ПО СИПЕИ И 
СКАЛИ<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ДВИЖЕНИЕ ПО СИПЕИ И СКАЛИ
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

1
ден
ДАТА: 27.10.2019

ЦЕНА: 80 лв

Как да се придвижваме в скалисти райони, когато не разполагаме с алпийска екипировка? Как да прогнозираме и да избегнем опасностите? Техники за максимално безопасно движение през различни екстремни терени. Позиция и баланс на тялото, икономия на енергия и предпазване от контузии.
ОЦЕЛЯВАНЕ В ШИРОКОЛИСТНИ 
ГОРИ<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ОЦЕЛЯВАНЕ В ШИРОКОЛИСТНИ ГОРИ
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

2
дни
ДАТА: 02.11.2019

ЦЕНА: 120 лв

Широколистните гори заемат големи територии в нашата страна и предлагат както значително растително и животинско разнообразие, така и богато разнообразие на терена. Именно сравнителната им безопасност на пръв поглед понякога може да ни подведе и да се окажем в трудна ситуация - изгубени поради липса на ориентация, сред диви животни като глигани и вълци, както и в труден за придвижване терен.

Основни особености на растителния и животински свят в широколистните гори. Специфики на терена, ориентацията и придвижването. Палене на огън с наличните средства. Изграждане на подслон в който да се чувстваме в безопасност. Намиране на вода и храна.

За 16.03.2019 г. няма.повече свободни места. За 02.11.2019 г. има свободни места.
ОЦЕЛЯВАНЕ В КАРСТОВ 
РАЙОН<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

ОЦЕЛЯВАНЕ В КАРСТОВ РАЙОН
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

2
дни
ДАТА: 09.11.2019

ЦЕНА: 120 лв

Карстовите райони заемат около 23% от територията на България. Те имат изключително сложна геология и хидрология, специфична растителност и животински свят, които трябва да бъдат познавани, ако искаме да оцелеем в подобни места и същевременно да не нараним крехката им екология.

Как да се ориентираме сред карстовия терен? Как да се придвижваме сред въртопи, пропасти, карни полета и отвесни варовикови венци? Къде ще открием вода и дали тя е годна за пиене? Как да намерим храна и как да я приготвим? Как да запалим огън? Как да открием място, където да се подслоним и да прекараме нощта?
НАВИГАЦИЯ В НЕПОЗНАТА 
СРЕДА<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

НАВИГАЦИЯ В НЕПОЗНАТА СРЕДА
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

1
ден
ДАТА: 16.11.2019

ЦЕНА: 80 лв

Ориентация без карта, компас или GPS. Извличане на информация от заобикалящата ни среда. Структура на терена, следи от диви животни, антропогенни фактори. Прогнозиране на маршрут и анализ в движение. Движение и ориентация през нощта.
КОМУНИКАЦИЯ И 
СИГНАЛИЗАЦИЯ<br>
курс от Академията по 
оцеляване на

КОМУНИКАЦИЯ И СИГНАЛИЗАЦИЯ
курс от Академията по оцеляване на "Дивландия"

2
дни
ДАТА: 23.11.2019

ЦЕНА: 120 лв

Основни понятия и принципи в сигнализацията и комуникацията. Комуникационни технологии – видове и приложение. Законови рамки. Честотни канали за аварийна комуникация. Комуникация и сигнализация при аварийни ситуации и бедствия.
Новини arr
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...
26 Декември 2018
"Планинария" ще подари лимитирана серия настолни календари на ВИП-клиентите за 2018 година. Дванадесетте подбрани планински пейзажа са предоставени от фотографа Надежда Тонкова. Още красиви природни фотографи от Надя, може да откриете във фей...