ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
ИЗГУБЕНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ
ИЗГУБЕНАТА ИСТОРИЯ НА 
БЪЛГАРИЯ
Закътани в планините, сред гъсти гори, обкръжени от непристъпни скали се намират стотици руини на крепости, чиято история е потънала в забрава. Тези късчета български твърдини са нашият истински дух. Не бляскавите замъци на богати аристократи, превърнати в туристически обекти, а именно тези малки твърдини. Те крият нашата същност - да устояваш, когато нямаш подкрепа. Да се биеш до последен дъх, пазейки не богатства, а своето семейство. Сред тези руини и редица други забравени останки от миналото, са погребани хиляди човешки драми и вероятно всяка една от тях е достойна за да се напише книга или заснеме приключенски филм.

След близо две години подготовка, от пролетта на 2018 година "Планинария" стартира серия маршрути под надслов "Изгубената история на България". В тях ще ви поведем към тези потънали в забрава късчета история. Ще търсим легенди и истина, ще се докоснем до останки на стотици и хиляди години. Специално внимание в подготовката на маршрутите е обърнато на това, те да бъдат достъпни за деца.

Ние от "Планинария" вярваме, че трябва да отдадем почит на историята и рода си. Нека си припомним изгубената история на България. Нека я покажем на нашите деца. За да знаят и помнят, че истинските герои нямат бляскави доспехи, а силен дух и вяра.