ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
05 Февруари 2018
Закътани в планините, сред гъсти гори, обкръжени от непристъпни скали се намират стотици руини на крепости, чиято история е потънала в забрава. Тези късчета български твърдини са нашият истински дух. Не бляскавите замъци на богати аристократи, ...
18 Декември 2017
По традиция, на финалният планински маршрут за годината "Планинария" обявява своите ВИП-КЛИЕНТИ. Вечерта на 17 декември 2017 година, след здрав планински преход и в очакване на големия сняг, в ресторанта на уютния планински хотел бяха обявени ...


Още планини...
Зимно изкачване<br>
СИВА ГРАМАДА

Зимно изкачване
СИВА ГРАМАДА

1
ден
ДАТА: 13.01.2019

ЦЕНА: 60 лвЕлате с нас, за да изкачим най-южният двехилядник на Витоша! Високият 2003 метра връх Сива грамада, се издига далеч от популярните туристически райони. Обграден е от дълбоко вкопаните начални притоци на златоносната река Палакария и тези на Бяла вода, а от най-високата му точка се разкриват смайващи панорами към величествената Рила планина! Ще го изкачим по нестандартен маршрут, като в крайната част ще се наложи да сложим снегоходките.
ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

1
ден
ДАТА: 28.10.2018

ЦЕНА: 30 лвЩе се потопим в магията на едно от най- красивите места в България - Земенския пролом. Ще преминем пеш почти цялата му дължина! Над нас ще се издигат причудливи скални кули и замъци, отвесни скали с тъмнеещи отвори на ниши и пещери, в които са се укривали отшелници. Ще посетим руините на впечатляващата в миналото и почти мистична крепост Землънград!, а за финал ще се насладим на Полскоскакавишки водопад.
ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ

ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ

3
дни
ДАТА: 05.05.2018

ЦЕНА: 120 лв
Белоградчишките скали - погледнати през призмата на приключението! Встрани от претъпканите туристически пътеки се крие един изгубен за обикновения турист свят на причудливи червени скали и каменни коридори, в някои от които ще се спуснем с въже. От върха на всяка скална кула се крият изненадващи панорами към нови и нови скални лабиринти! Това е основната идея на това приключение, преминаващо по специално подготвен от "Планинария" маршрут!
Изгубената история на 
България<br>
СЕРСЕМ КАЛЕ И ЕЛЕДЖИК

Изгубената история на България
СЕРСЕМ КАЛЕ И ЕЛЕДЖИК

2
дни
OK
ДАТА: 21.04.2018

ЦЕНА: 50 лвМътивир - една от най- дивите реки у нас! Серсем кале – една от най-загадъчните крепости! Ще се спускаме по скали, ще преминаваме буйни реки, ще се изкчим на билото на бунтовния Еледжик, за да изкачим най-високите му върхове и а достигнем крепостта Любнишко кале. Пригответе се за истински микс от история, приключения и планински преходи!
Изгубената история на 
България<br>
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

Изгубената история на България
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвДалечните южни части на Лозенска планина са обвити в тайнственост и противоречиви легенди. Скоростно строени крепости, прииждащи орди на невидим враг, предателства и скрити съкровища... Всичко, което може да плени въображението на един пътешественик! Ще се насочим към един непосещаван от туристи връх, до който няма маркировки и пътеки. На него ни очакват иманярски ровове и зидовете на загадъчна крепост и завладяваща панорама към Рила планина!
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв
Зимно изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен е в едноименния дял на Западна Стара планина и е една от емблемите на планинския туризъм. Суровото време, с което е известен, гарантира запомнящи се емоции, а при ясно небе, от склоновете му се разкриват панорами от старопланинската верига чак до далечна Рила!
ПО БИЛОТО НА ЧЕПЪН

ПО БИЛОТО НА ЧЕПЪН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвНад град Драгоман се издига връх с впечатляващ стръмен и скалист склон, превърнал се в своеобразна емблема на града! Това е връх Петровски кръст, чието име идва от драматична история от времето на турското робство.

Ще изкачим върха по лек и панорамен маршрут. Точно до най-високата точка има древно езическо светилище на бог Сабазий, където ще видим издълбани в скалата купи за събиране на кръвта при жертвоприношения и надписи на латински изсечени в скалата! По време на прехода планинския водач ще ви разкаже за "обратната страна" на планината, където има отвесни дълбоки десетки метри пропасти, а търсенето на нови пещери продължава!
ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвАтрактивно изкачване от Искърския пролом до самото било на Балкана! Маршрутът е специално разработен от нашите планински водачи, давайки възможност да се изкачим по потънали в забрава тайни планински пътеки и панорамни скални тераси! По стеснилото се било, с гледка към шеметните отвеси на "Кобилини стени" ще достигнем първенеца на Врачански Балкан - връх Бегличка могила (1481.4 м). Ако имаме хубаво време ще изпратим залеза на слънцето с безкрайна панорама над старопланинските дялове!

На втория ден ще се спуснем до 50-метровия водопад Боров камък, за да се насладим на ледените му кули и ще се спуснем по атрактивната екопътека "Боров камък"! За желаещите - финал в изискан ресторант - сладкарница в град Враца!
ПО БИЛОТО НА ЛОЗЕНСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 20 лвЛозенска планина е първият дял на Средна гора. Потегляме от точката, приета за начало на 270- километровата средногорска верига - триангулачната точка при Панчаревското езеро. Маршрутът ни преминава през панорамните върхове - Бачун и Ланина могила и се спуска по южните склонове на планината до паметника на забележителния български авиатор Димитър Списаревски и село Пасарел. По време на прехода водачът ще разкаже за геоложкото образуване на Лозенска планина, както и интересни легенди и факти свързани с нейната история.

Преходът е около 6-7 часа, но е лек като терен, а денивелацията е общо около +/-700 метра. Панорамите които се разкриват към Рила, Стара планина и околните планини си заслужават да вземете фотоапарата!
Зимно изкачване<br>
ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

Зимно изкачване
ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвЗимно изкачване на един от респектиращите исполини на старопланинското било! Високият 2070.3 метра връх привлича вниманието на всеки, който го зърне! Труден физически маршрут с изкачване от самото подножие на Балкана с около 1100 метра положителна и отрицателна денивелация. На всеки от участниците в изкачването ще бъдат осигурени снегоходки.
БЪНДЕРИШКИ ЧУКАР

БЪНДЕРИШКИ ЧУКАР

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ТРАНСПОРТ: пътува се с туристически автобус
ЗАПЛАЩАНЕ: възможно е заплащане на място след заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Маршрут, предлагаш изкачване на най-високия връх на централното гранитно било на Пирин – Бъндеришки чукар (2732 м), допълнено със страхотни гледки към красивите върхове на северен Пирин и циркуса на бъндеришките езера.

ВРЪХ ПИРИН

ВРЪХ ПИРИН

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ТРАНСПОРТ: пътува се с обществен транспорт - автобус
ЗАПЛАЩАНЕ: на място - в брой след резервация

Връх Пирин (2593 м) бележи северния край на високото алпийско било на Пирин планина. След него склоновете се гмурват надолу и първите върхове са едва около 2000 метра височина. Той е "флагманът" на пиринската флотилия! Един връх, чието изкачване би било гордост за всеки планинар!

В този маршрут ще го изкачим по нестандартен кръгов маршрут, бивакувайки почти на 2000 метра надморска височина със супер-лека бивачна екипировка (985 грама) и леко и приятно изкачване!
СИНАНИЦА и северния ръб на МУРАТОВ ВРЪХ

СИНАНИЦА и северния ръб на МУРАТОВ ВРЪХ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв
НЯМА ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ МЕСТА.
Благодарим Ви за доверието!

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

ТРАНСПОРТ: пътува се с туристически автобус и удобен обществен транспорт
ЗАПЛАЩАНЕ: заплащане на място след заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Маршрут, съчетаваш изкачване на един от емблематичните пирински върхове - Синаница (2516 м) и достигане на Муратов връх (2669 м) по атрактивният северен ръб.

Предстои ни да преминем по синанишкото разклонение на основното пиринско било, което е вододел между реките Влахина и Санданска Бистрица. Това ще ни позволи да погледнем от един по различен ъгъл мраморното било на Пирин.
След като достигнем мястото за нощувка - хижа Синаница, ще изкачим красивия връх Синаница, с неговият характерен резцепен вид, което е повод да бъде наричан и Разцепения връх.

ИБЪР и БЕЛМЕКЕН

ИБЪР и БЕЛМЕКЕН

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ЗАПЛАЩАНЕ: заплащане на място след заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Изкачване на най-високите върхове в Ибърския дял на Рила, направено по уникален начин! Една екскурзия с изкачване на първенецът на този дял връх Ибър (2666 м), емблематичния връх Белмекен (2626 м) и съседните – Сиври чал, Каменити чал и Равни чал. Пренощуване на едно от най-красивите места в този дял! Изкачване на рядко посещавания връх Соколовец и страхотната му панорамна площадка. За финал, минерален басейн и вкусни гозби в курорта Костенец.

ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ 
ВОДОПАД

ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Здравчи камък (1014.5 м) е панорамен връх, извисяващ своята скалиста площадка над околните гористи била. От нея се разкрива гледка към старопланинските дялове Ржана, Понор, Голема и Мала планина. Ще изкачим върха по плавен маршрут, а ще се спуснем по било от което погледът ни ще грабнат Витоша и Рила, издигащи се отвъд Софийското поле. За финал сме ви приготвили , див, скалист дол, вкопан в червените пясъчници, в който има чаровен и напълно непопулярен 5-6 метров водопад!
Зимно изкачване<br>
ЕТРОПОЛСКИТЕ ЗЪБЕРИ

Зимно изкачване
ЕТРОПОЛСКИТЕ ЗЪБЕРИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв
Изкачване на Етрополските зъбери и първенеца на Етрополския дял на Стара планина - връх Мара Гидия. Скалните зъбери, разположени на билото на Балкана грабват със своята сурова красота! Това е един здрав планински преход с близо 1000 метра денивелация на изкачване и на слизане. Тръгваме от самото подножие и се изкачваме до самото било, като изкачването и слизането са по различни маршрути.
ВРЪХ КОМ

ВРЪХ КОМ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв
ИМА СВОБОДНИ МЕСТА

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ЗАПЛАЩАНЕ: възможно е заплащане на място след подаване на заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

"От тук окото волно, прегради не намира!". Какво повече е нужно да се каже за връх Ком?

Един от най-панорамните старопланински върхове, превърнал се в символ на духовността на планинското братство и красотата на планините, чрез безсмъртното стихотворение на Иван Вазов!
ОТ МЕЧИТ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР

ОТ МЕЧИТ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв
ПЪТУВАНЕ: с обществен транспорт (виж детайлите)
ЗАПЛАЩАНЕ: предварително заплащане (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Този маршрут следва един легендарен планински път, изграден в края на 19 век и достигащ 2500 метра надморска височина при рилския връх Мечит! Ще прехвърлим Мальовишкото било за да се спуснем през Сухото езеро към Рилския манастир с едни от най- зашеметяващите планински гледки в България! Елате на едно нестандартно пътуване сред красивата Рилска пустиня!
СИНИЯТ КАМЪК

СИНИЯТ КАМЪК

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвЗимно изкачване на три старопланински върха, извисени над подбалканските котловини в Етрополския дял. Върховете Койловица (1257 м), Ушите (1263 м) и Голеш (1317 м), не изискват голяма денивелацията и дават възможност да се насладите на зимната планина с един ненатоварващ преход в снежния Балкан!
ПО БИЛОТО НА 
ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Дълъг маршрут - лек терен! Стартирайки от прохода Кашана, ще преминем по панорамното било на Етрополска планина - най-източния дял на Западна Стара планина. Панорамните скали, наречени Етрополските зъбери ще разкрият гледки на север и юг от Балкана. Разбира се ще изкачим най-високия връх - Говедарника (Мара гидия) - 1790 м и връх Етрополска Баба, отстъпващ му едва няколко метра.
ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ

ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ИМА СВОБОДНИ МЕСТА
Планински водач: Атанас Стоилов

В тази екскурзия ще поемем по панорамен планински маршрут в Стара планина. Изкачването на скалистия и обзорен връх Тодорини кукли е леко и приятно, а прехода по билото на Кознишкия дял ще ни дари с много гледки към морето от старопланински върхове! Спускаме се на юг от върха, за да навлезем в едно от най-загадъчните места в българските планини - северната граница на Понор. Изчезващи реки, истински лабиринт от върхове и долини! Водачът ще Ви разкрие тайната на това уникално място!
ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО и 
КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО и КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 95 лвДеветашкото плато крие едни от най- разнообразните и атрактивните пещери в България. Огромната привходна зала на Крушунската пещера, магическата светлина в пещерата Стълбица, страховития отвес на Гарванската пещера и Крушунските водопади. Маршрутът е лек и достъпен за всеки, преходите са кратки, а за финал всеки желаещ може да направи спускане по въже в пропаст, за което не се изискват никакви умения!
Зимно изкачване<br>
ВРЪХ КАБУЛ

Зимно изкачване
ВРЪХ КАБУЛ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвИзкачване на един от най-мощните рилски върхове, разположен в едноименния дял на Северозападна Рила. Кабул (2531 м) се издига над долините на реките Отовица, Скакавица и Горица и разкрива впечатляващи панорами към Великата Рилска пустиня! Проучванията за произхода на името му, водят към значенията „приемащ“ и „гостоприемен“, което най-вероятно идва от меките му форми и тревисти склонове. Надяваме се върха да е гостоприемен и за нас!