ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!


ДОЛОМИТИ 2023

10
дни

За този маршрут няма свободни места

Доломитите са една от емблемите на Алпите, родно място на светила в алпинизма, като великият Райнхолд Меснер. Този маршрут е посветен на района на Cortina D'ampezzo, като се насочваме към специално подбрани от нашия екип места, представящи различните лица на планината. Специфичното е този маршрут е, че групата няма стриктна програма, а само район, към който се насочваме. Така ще имаме свободата да импровизираме и да променяме плана си съобразно нашите желания, времето и възможностите.

Между върховете Ponta del Sorapisa (3205 м) Ra Zesta (2768 м) се е сгушило приказното езеро Сорапис, в чиито изумрудени води се оглеждат сурови скалисти върхове. Ще посетим езерото по приятен маршрут и ще достигнем панорамен ръб, под който зеят страховити отвеси, за да направим панорамни снимки!

Възхитителните панорами от района на Toffana di Mezzo и околните върхове са следващата ни цел. Ще се изкачим до огромна панорамна тераса и ще достигнем третия по височина връх в Доломитите за още гледки.

Третият район включен в плановете ни е този на Averau и скалните кули на Cinque Torri. Тук ще има възможност да използваме комплектите за виа-ферата, които ще ни дадат възможност да достигнем до повече атрактивни места.


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ: 8.5

Коефициент на денивелация: 3 (500-800 м)
Коефициент на преходи: 2-3 (3-6 часа)
Коефициент на терен: 2-4 (каменисти и стъпаловидни пътеки, кратки скалисти участъци и възможност за преминаване на осигурен с метални въжета участък от тип „виа-ферата“
_______________________________________________

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- професионален планински водач
- алпийска екипировка за осигуряване по маршрута - каска, седалка и комплект за виа-ферата за всеки участник


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувки, храна, такси за посещение на забележителности, транспорт и базовата лична планинска екипировка

ВАЖНО: 1. При пътуване от София се преминава през държавите Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия и Италия.

2. Поради специфичната обстановка с цените на горивата в Европа, може да се очаква сумата за приблизителни разходи да варира.

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СУМА ЗА РАЗХОДИ ЗА ТРАНСПОРТ (ГОРИВО) И НОЩУВКИ: около 750 евро.

ТРАНСПОРТ: Пътува се с лични автомобили на принципа на споделеното пътуване. Предлагащите споделено пътуване ползват преференциални условия. Моля, при подаване на заявка за участие, напишете в полето "допълнителна информация" дали предлагате или търсите споделено пътуване. Ние ще се свържем с Вас за уточняване на детайлите.

Храна може да се закупува и в района на нощуване (ресторанти, магазини за хранителни стоки) или в хижите, където се предлага готвена храна, десерти, напитки и др. под.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: само през сайта на „Планинария“ДОЛОМИТИ 2023 - ДОЛОМИТИ 2023
  • ДОЛОМИТИ 2023 - ДОЛОМИТИ 2023
  • ДОЛОМИТИ 2023 - ДОЛОМИТИ 2023
  • ДОЛОМИТИ 2023 - ДОЛОМИТИ 2023
 


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
.

2 ДЕН
.

3 ДЕН
.

4 ДЕН
.

5 ДЕН
.

6 ДЕН
.

7 ДЕН
.

8 ДЕН
.

9 ДЕН
.

10 ДЕН
.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА


ОБУВКИ
Обувката трябва да е твърда, предназначена за придвижване по скали, с 
дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена. Височината на обувката трябва да покрива изцяло глезена. Обувките трябва да имат защита от вода (мембрана). 


ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчиви мембрани.

ДРЕХИ
Препоръчваме екипировка съобразена с температури между +5 и +30 градуса. Бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище и/или пухенка. Независимо от сезона – леки ръкавици и шапка.

РАНИЦА ЗА ПРЕХОДИТЕ
С приблизителен обем от около 40-45 литра. Може да се наложи да носите предоставена от „Планинария“ екипировка с обем до 10 литра.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, от които са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита - 
"категория 4" ("cat.4"). Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем, както и за балсам за устни.


ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
Документи за пътуване съобразени с изискванията в страните Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия и Италия.