ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


Приключения
ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила

ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ
Източна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

В дебрите на Източна Рила се крие крепост, толкова недостъпна, че ще използваме въже, за да ви спуснем от нея! Какво е охранявала крепостта, оградена почти изцяло от отвесни скали? Споменава се за древен римски път, за дворец на Аарон, брат на Самуил...
Маршрутът е посилен за всеки и е приятна атракция за любителите на приключения!

След края на маршрута можем да отпуснем в комплекс "Терма", където на наше разположение ще са открити и закрити минерални басейни, кафе и страхотна малинова торта!
ЦЪРНИТЕ ДУПКИ и АГАПИЕ<br>
Откриване на 2024 година

ЦЪРНИТЕ ДУПКИ и АГАПИЕ
Откриване на 2024 година

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

Маршрут за приключенски настроените планинари, харесващи диви и непознати места. От град Земен се изкачваме над Земенския пролом, за да посетим недостъпните за обикновени туристи „Църни дупки“, в които се предполага, че се е укривал монахът Агапий. Преходът на диво, високо над пролома ще ни даде възможност да се насладим на една от най-завладяващите панорами над него и на още две интригуващи природни творения - карстовият извор Агапие и намиращата се недалеч от него скална арка. Поради естеството на някои участъци на маршрута ще се върви "на диво" без пътеки. Не се изискват никакви специфични умения от участниците. Като за истинско откриване на годината в маршрута сме подготвили специална изненада!

ОТСТЪПКА: Участвалите в маршрута до Сарая, проведен на 26.11.2023 г. ползват 50% отстъпка от цената!
КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ<br>
Ихтиманска Средна гора

КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
Ихтиманска Средна гора

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

ОСТАВАТ 2 СВОБОДНИ МЕСТА

Има такава легендарна крепост, издигаща се на непристъпно място в скалиста долина. Историците считат, че вероятно това е мистичната крепост Мория, историята за чието драматично превземане изглежда толкова невероятна, че се е превърнала в легенда.

За да достигнем това загадъчно място ще се потопим в дивото... Отвесни скали, издигащи се над нас. Обрасли с гъста растителност брегове. Ще движим по самата река, газейки във водата и дори плувайки в два къси участъка!

ВАЖНО: От участниците не се изискват умения за плуване. Групата ще разполага със спасителни жилетки с пълна плаваемост.
АРКАТА<br>
екстремен маршрут

АРКАТА
екстремен маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ОСТАВАТ 2 СВОБОДНИ МЕСТА

100-метрови отвори в тавана на пещери, огромни скални арки, скални кули до чийто връх ще се изкачим и тайнствени отвори насред карстовите плата, през които ще се пуснем с въже!...

Ще се потопим в магията на малко познати природни феномени в красивия Карлуковския пролом. Планинският водач ще ви разкаже как са се формирали различните скални образувания, за да останем верни на стила на "Планинария", миксиращ приключението с познанието.

За финал ще се спуснем през широка няколко метра "фуния", в за да излезем огромна цепнатина, която ще ни измъкне от прегръдката на отвесите!
ЛАКАТНИШКИТЕ СКАЛИ<br>
гео-маршрут

ЛАКАТНИШКИТЕ СКАЛИ
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

МАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ДЕЦА ПОД 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖЕНИ ОТ РОДИТЕЛ.

Вълнуващо приключение, което ще ни покаже Лакатнишките скали и пещери такива, каквито никога не сте ги виждали! Ще се потопим в тайнственият подземен свят на гигантски сталактони, причудливи сталагмити и сталактити, изящни синтрови езерца и драперии. Преходите между отделните пещери са съвсем кратки, но преминават през много панорамни места. Ще се насладим на грабващите гледки от панорамната пътека, минаваща над 300- метровите отвеси и ще достигнем най-високата част на Лакатнишките скали за панорамна снимка!

За финал, ще проверим вашата смелост в голяма пещера, където трябва да преминете над страховит процеп осигурени за въжен парпет! В края на процепа ще ви пуснем с въже, за да е пълна емоцията.

ЗАБЕЛЕЖКА: Преминаването по въжения парапет е по желание! Ако се притеснявате може да го пропуснете и само да гледате преминаването на другите участници.

ОТ УЧАСТНИЦИТЕ НЕ СЕ ИЗИСКВАТ КАТЕРАЧНИ УМЕНИЯ!
СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ

СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Скалиста долина в Източна Рила, над която се издигат отвесни скали и потънали в зеленина планински склонове. Спускаме се по самата долина, използвайки най-различни "техники" - плъзгане по наклонени скали, спускане по речни прагове, преминаване по паднали над реката дървета и за финал - рапел с въже покрай висок колкото 6-етажна сграда водопад!

ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ НА 
БЕЛОГРАДЧИК

ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ НА БЕЛОГРАДЧИК

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 140 лв

Далеч от претъпканите туристически пътеки сред червените отвеси на Белоградчишките скали се крие един изгубен свят на каменни коридори и тайнствени проходи. Този маршрут е посветен на непознатите части на Белоградчишките скали. Ще се изкачваме и ще се спускаме. Ще се провираме и ще стоим на върха на скални кули. Ще прекараме първата нощ на бивак сред скалите, за да можем да поемем достатъчно голяма доза от магията им! Този специално подготвен маршрут ще ви даде нужната доза адреналин и съзерцание на скални красоти наведнъж!
ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ

ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г (четвъртък)

Трудността в този маршрут е в изкачването по Мечия улей, чийто стръмен наклон и липса на оформена пътека, настръхнали каменни кули и скални тераси са истинско предизвикателство за планинарите.

Наградата обаче е впечатляващата гледка от 100- метровите отвеси на Орловите скали. На върха на скалите има панорамна площадка с гледка към рилските исполини Белмекен и Равни чал.

"Мечият улей" не е официално наименование. При проучванията си в района, нашият екип му даде това име, заради многото следи от мечки, които явно обитават района през лятото.

На панорамната скална площадка, разположена на върха на Орловите скали ще направим кафе на примус (водача има грижата за това), а слизането ще е по лек и приятен маршрут, за да се насладим на кафето и да споделеим преживените емоции.

В края на маршрута, желаещите могат да посетят спа- комплекс "Терма Костенец" с открити и закрити горещи минерални басейни, където всички клиенти на "Планинария" ползват преференциални цени! За тази цел трябва да си носите бански, но може и да закупите такива на място.