ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


Далечни върхове
ДОЛОМИТИ 2023

ДОЛОМИТИ 2023

10
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 780 лв

За този маршрут няма свободни места

Доломитите са една от емблемите на Алпите, родно място на светила в алпинизма, като великият Райнхолд Меснер. Този маршрут е посветен на района на Cortina D'ampezzo, като се насочваме към специално подбрани от нашия екип места, представящи различните лица на планината. Специфичното е този маршрут е, че групата няма стриктна програма, а само район, към който се насочваме. Така ще имаме свободата да импровизираме и да променяме плана си съобразно нашите желания, времето и възможностите.

Между върховете Ponta del Sorapisa (3205 м) Ra Zesta (2768 м) се е сгушило приказното езеро Сорапис, в чиито изумрудени води се оглеждат сурови скалисти върхове. Ще посетим езерото по приятен маршрут и ще достигнем панорамен ръб, под който зеят страховити отвеси, за да направим панорамни снимки!

Възхитителните панорами от района на Toffana di Mezzo и околните върхове са следващата ни цел. Ще се изкачим до огромна панорамна тераса и ще достигнем третия по височина връх в Доломитите за още гледки.

Третият район включен в плановете ни е този на Averau и скалните кули на Cinque Torri. Тук ще има възможност да използваме комплектите за виа-ферата, които ще ни дадат възможност да достигнем до повече атрактивни места.

ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023

ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023

6
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 620 лв

Краен срок за записване: 31 юли 2023 година (до запълване на местата)

При заплащане на капаро от 200 лв до 31 януари 2023 година, ползвате 20% намаление от цената на маршрута, а до 28 февруари 2023 година - 10%.

Една от най-красивите планини в Европа ви очаква! Юлийските Алпи се издигат в Словения и предлагат уникалното съчетание на отвесни сурови върхове и нежна планинска красота! Първенецът на планината, изкачването на който е цел на маршрута ни, издига 1100-метрова отвесна стена над дълбока ледникова долина и изисква добра планинска подготовка и е посилен за планинари, които са изкачвали върховете на Пирин, Олимп и други подобни като трудност планини.
АГИСТРО И ВРОНДУ<br>
Планините на Северна Гърция

АГИСТРО И ВРОНДУ
Планините на Северна Гърция

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв

На юг от Славянка, на територията на Северна Гърция, се издигат две интересни планини, оформящи южния край на Рило-Родопския масив до крайморските низини на Егейско море. Те са толкова коренно различни една от друга, че когато преминем между тях, се питаме дали не сме изминали стотици километри.

Агистро е малка планина, в която ясно доминира първенецът – връх Чал (1294 м). Ниската височина не трябва да ни подлъгва. От подножието на планинските склонове до планинското било има близо един километър височина, което придава доста респектиращ силует на планината. Агистро има ясно обособено основно било и типичната визия, оформена от ерозията на утаечните скали. Горите от север контрастират с доста по- оголените, прорязани от ерозионни улеи южни склонове, а показващите се на места варовикови скали и песъчливо- каменисти склонове допълват картината.

Като повечето пригранични планини, тя има и българско име, което е Сенгел или Сенгелска планина. Интересното е, че най- вероятно коренът на името е „ченгел“ (извит), но неизползването на буквата „ч“ в гръцкия език е довело до модификация и на нашето име. В подкрепа на това е и преводът на гръцкото име на планината (Αγκίστρου), което значи „кука“. При всички преводи името се свежда до „извита планина“.

Издигащата се на юг планина Вронду достига 1849.2 метра с първенеца Лаилиас, което прави разлика от почти 1800 метра височина от юг. Тя обаче е смекчена от доста по- плавното изкачване на планинските склонове и по- сложната структура. От най-високата част на планината ридовете са разстилат ветрилообразно в посока югозапад, движейки се в права посока към подножието. Самите била остават тесни и впечатляващо панорамни.

Името на планината в превод означава „гръм“, така че „Гърмящата планина“ вероятно е наречена от мълниите по оголените и на места скалисти планинаски върхове. Доближаващата границата от 2000 метра височина е причина под първенеца да има малък ски-курорт, който, макар и с по- рядко оставащия сняг в южната ни съседка, дава чудесен достъп до високите части.
ПЛАНИНИТЕ НА ОСТРОВ КОРСИКА

ПЛАНИНИТЕ НА ОСТРОВ КОРСИКА

9
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 650 лв30% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 декември 2021 г.
20% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 януари 2022 г.

Сред лазурните води на Средиземно море се издига огромен, потънал в зеленина остров, чиито планини достигат 2706 метра височина при суровия връх Монт Синто. Спиращи дъха каньони водят към морето привличайки любителите на екстремни изживявания. Крайбрежната ивица се вие стотици километри, издигайки ту отвесни скали над водата, ту притихвайки в лазурни заливи и плажове със златист пясък.

Корсика!... Невероятна природа и древна история. Тук е центъра на загадъчната култура „нураги“, следи от която изненадващо се откриват в България. В западната част на острова е родното място на Наполеон, а настръхналите крайбрежни крепости напомнят славата на страховитите корсикански пирати. Това е раят на гмуркачите, жадно търсещи потънали кораби с несметни съкровища. Мечтано място за спускане през каньони и разбира се уникалната средиземноморска корсиканска кухня. Всичко това е само част от най-новото приключение, което ви предлагаме, като разбира се към него ще добавим и традиционната средиземноморска корсиканска кухня. Елате с нас, за да открием магията на остров Корсика!

КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ

КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В ЛЕГЕНДИ

8
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 580 лв30% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 декември 2021 г.
20% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 януари 2022 г.

Изкачване на трите най-високи планински масива на остров Крит – Ида (2456 м), Лефка ори (2453 м) и Дикти (2147 м). Преход по легендарният каньон Самария! Пътуване през планините на острова с посещение на интересни живописни селца и панорамни гледки! Посещение на редица археологически забележителности, сред които впечатляващия център на Минойската цивилизация – Кносос и пещерата на Зевс, както и на някои от най-хубавите плажове на острова. Ще вкусим най-доброто от местната кухня, която е в основата на всепризнатата Средиземноморска диета.