ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


Приключения за всеки
ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила

ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ
Източна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

В дебрите на Източна Рила се крие крепост, толкова недостъпна, че ще използваме въже, за да ви спуснем от нея! Какво е охранявала крепостта, оградена почти изцяло от отвесни скали? Споменава се за древен римски път, за дворец на Аарон, брат на Самуил...
Маршрутът е посилен за всеки и е приятна атракция за любителите на приключения!

След края на маршрута можем да отпуснем в комплекс "Терма", където на наше разположение ще са открити и закрити минерални басейни, кафе и страхотна малинова торта!
ЦЪРНИТЕ ДУПКИ и АГАПИЕ<br>
Откриване на 2024 година

ЦЪРНИТЕ ДУПКИ и АГАПИЕ
Откриване на 2024 година

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

Маршрут за приключенски настроените планинари, харесващи диви и непознати места. От град Земен се изкачваме над Земенския пролом, за да посетим недостъпните за обикновени туристи „Църни дупки“, в които се предполага, че се е укривал монахът Агапий. Преходът на диво, високо над пролома ще ни даде възможност да се насладим на една от най-завладяващите панорами над него и на още две интригуващи природни творения - карстовият извор Агапие и намиращата се недалеч от него скална арка. Поради естеството на някои участъци на маршрута ще се върви "на диво" без пътеки. Не се изискват никакви специфични умения от участниците. Като за истинско откриване на годината в маршрута сме подготвили специална изненада!

ОТСТЪПКА: Участвалите в маршрута до Сарая, проведен на 26.11.2023 г. ползват 50% отстъпка от цената!
ДОЛИНАТА НА МАЛКИТЕ 
ВОДОПАДИ<br>
Източна Рила

ДОЛИНАТА НА МАЛКИТЕ ВОДОПАДИ
Източна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

► закътана долина с 18 малки водопада
► преход на диво по подготвен от екипа ни маршрут
► възможност за различни вариации на маршрута, съобразно желанието на групата

МАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖАВАНИ ОТ РОДИТЕЛ.

Закътана планинска долина. Поредица от живописни малки водопади с красиви речни вирове. Един доста по- различен маршрут, в който няма да бързаме за никъде. Ще имаме достатъчно време за съзерцание на красотата на водопадите, да направим снимки и да изпием по чаша кафе край тях.

КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут

КАНЬОНЪТ КУНИНО
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Лек като преходи и напълно достъпен за всеки приключенски маршрут в района на каньон, чиито отвесни стени достигат 100 метра! Ще видите чудните скални ребра, скалата с вълчата лапа, Слончето и тайния проход към платата. Ще влезем в атрактивна и напълно достъпна пещера, ще видим малко езерце със съвсем малък, но чаровен водопад! За финал ще видите паметника на Куна кралица - символа на село Кунино, а водачът ще разкаже легендата за тази юначна кунинчанка!

Маршрутът е напълно безплатен за деца, придружавани от родител (майка и/или баща).
ЛАКАТНИШКИТЕ СКАЛИ<br>
гео-маршрут

ЛАКАТНИШКИТЕ СКАЛИ
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

МАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ДЕЦА ПОД 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖЕНИ ОТ РОДИТЕЛ.

Вълнуващо приключение, което ще ни покаже Лакатнишките скали и пещери такива, каквито никога не сте ги виждали! Ще се потопим в тайнственият подземен свят на гигантски сталактони, причудливи сталагмити и сталактити, изящни синтрови езерца и драперии. Преходите между отделните пещери са съвсем кратки, но преминават през много панорамни места. Ще се насладим на грабващите гледки от панорамната пътека, минаваща над 300- метровите отвеси и ще достигнем най-високата част на Лакатнишките скали за панорамна снимка!

За финал, ще проверим вашата смелост в голяма пещера, където трябва да преминете над страховит процеп осигурени за въжен парпет! В края на процепа ще ви пуснем с въже, за да е пълна емоцията.

ЗАБЕЛЕЖКА: Преминаването по въжения парапет е по желание! Ако се притеснявате може да го пропуснете и само да гледате преминаването на другите участници.

ОТ УЧАСТНИЦИТЕ НЕ СЕ ИЗИСКВАТ КАТЕРАЧНИ УМЕНИЯ!
ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ НА 
БЕЛОГРАДЧИК

ЧЕРВЕНИТЕ КАНЬОНИ НА БЕЛОГРАДЧИК

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 140 лв

Далеч от претъпканите туристически пътеки сред червените отвеси на Белоградчишките скали се крие един изгубен свят на каменни коридори и тайнствени проходи. Този маршрут е посветен на непознатите части на Белоградчишките скали. Ще се изкачваме и ще се спускаме. Ще се провираме и ще стоим на върха на скални кули. Ще прекараме първата нощ на бивак сред скалите, за да можем да поемем достатъчно голяма доза от магията им! Този специално подготвен маршрут ще ви даде нужната доза адреналин и съзерцание на скални красоти наведнъж!
САМОТНАТА КУЛА

САМОТНАТА КУЛА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Сред лабиринт от каменни улеи и отвесни скали, ще ви отведем до атрактивен гигантски отвор на върха на скална кула! Пригответе се за изкачване на почти отвесни скални участъци и преминаване по скални парапети и спускане с въже, за да си заслужите следобедното кафе на почти 80 метра височина!

Маршрутът не изисква специални умения от участниците!
ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ

ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г (четвъртък)

Трудността в този маршрут е в изкачването по Мечия улей, чийто стръмен наклон и липса на оформена пътека, настръхнали каменни кули и скални тераси са истинско предизвикателство за планинарите.

Наградата обаче е впечатляващата гледка от 100- метровите отвеси на Орловите скали. На върха на скалите има панорамна площадка с гледка към рилските исполини Белмекен и Равни чал.

"Мечият улей" не е официално наименование. При проучванията си в района, нашият екип му даде това име, заради многото следи от мечки, които явно обитават района през лятото.

На панорамната скална площадка, разположена на върха на Орловите скали ще направим кафе на примус (водача има грижата за това), а слизането ще е по лек и приятен маршрут, за да се насладим на кафето и да споделеим преживените емоции.

В края на маршрута, желаещите могат да посетят спа- комплекс "Терма Костенец" с открити и закрити горещи минерални басейни, където всички клиенти на "Планинария" ползват преференциални цени! За тази цел трябва да си носите бански, но може и да закупите такива на място.