ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!


Гео-маршрути
ЕЗЕРИЩЕТО<br>
гео-маршрут

ЕЗЕРИЩЕТО
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвВ източния дял на Рила се крие загадъчно изчезнало езеро. Скрито в малка котловина между две планински била, според местни хора, езерото е съществувало до 50-те години на миналия век, когато изчезнало. Ще се убедим сами в уникалността на това място, а планинският водач ще ни запознае с теориите за неговото възникване и изчезване.

От тук по стръмна пътека ще изкачим панорамния връх Острата скала и ще похапнем в планинска хижа. За финал се спускаме към Костенец покрай водопад Скаловитец, чиято височина (22 метра) наскоро беше измерена от наш екип.
СЪРБЕНИЦА И КАЙШОВ ВРЪХ<br>
Западна Стара планина, Южен 
Понор

СЪРБЕНИЦА И КАЙШОВ ВРЪХ
Западна Стара планина, Южен Понор

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв


ЗА 18.02.2024 г. ИМА 1 СВОБОДНО МЯСТО

Оголени и панорамни тревисти била, върхове завършващи със страховити отвеси. Скрити в гънките пропастни пещери и вкаменелости то живота пред 200 милиона години. Така с две изречения можем да опишем това, което ни предстои.

Поемаме на старопланински преход в южната част на дела Понор. Наша цел е изкачването на атрактивния скалист връх Сърбеница (1481.6 м) и по-неизвестния Кайшов връх (1413.2 м). Те увенчават оголените и панорамни части в тази част на планината, която има доста нестандартен вид и крие завладяващи тайни.

Ще имаме възможност да се докоснем до една от тях – находище на вкаменелости с кристална структура, наречени „роструми“ на близо 200 миниона години. Колкото и да е странно, рострумите са част от опашките подобни на сепия организми („белемнити“), които са обитавали плитките езера намирали се на това нясто преди около 185-190. След издигането на планината, пясъците на тези водни басейни излизат на няколко места в планината, разкривайки парчета, а понякога цели „роструми“ на повърхността.
СКАЛЕН ЛАБИРИНТ
<br>гео-маршрут

СКАЛЕН ЛАБИРИНТ
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвМАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖАВАНИ ОТ РОДИТЕЛ

Години наред, нашите планински водачи изследваха едно от най-загадъчните природни творения в България. Дълъг около километър каньон, около който са се образували многобройни пукнатини с различна широчина и дълбочина. Разделените от тях гигантски каменни блокове са наклонени, притиснати или разместени, образувайки уникален "скален лабиринт"!

Предстои ви нестандартно, вълнуващо, но достъпно за всеки приключение! Високи десетки метри каменни коридори, вкаменелости от отминали епохи и панорамни скални площадки. Планинският водач ще ви запознае както с провалените, така и с новите теории за възникването, защото това място все още е загадка за учените.

ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ЕЗЕРА НА 
ВИТОША<br>
Южна Витоша

ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ЕЗЕРА НА ВИТОША
Южна Витоша

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

ЗА ТОЗИ МАРШРУТ НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

Срок за записване: 17:00 часа в петък, 28 октомври 2022 г.

► преход по южните склонове на планината
► достигане дъното на изчезнало езеро
► посещение на находище на планински кристали
► пътуване с лицензиран туристически автобус

Още през 17 век османският пътешественик Евлия Челеби разказва в своите пътеписи за две високопланински езера на Витоша, които посетил и дори вкусил от пъстървата, с която изобилствали. Учените от по-ново време отричали тази хипотеза и смятали, че твърденията на пътешественика са художествена измислица. Едва в началото на 20 век изтъкнатият географ и познавач на българските планини Павел Делирадев решава да разкрие тази мистерия и след упорито търсене и разпитване на местни хора успява да установи локацията на двете езера – в наши дни вече пресъхнали. Каним ви да поемем по стъпките на миналото и заедно да открием това любопитно и слабо познато място.

КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут

КАНЬОНЪТ КУНИНО
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Лек като преходи и напълно достъпен за всеки приключенски маршрут в района на каньон, чиито отвесни стени достигат 100 метра! Ще видите чудните скални ребра, скалата с вълчата лапа, Слончето и тайния проход към платата. Ще влезем в атрактивна и напълно достъпна пещера, ще видим малко езерце със съвсем малък, но чаровен водопад! За финал ще видите паметника на Куна кралица - символа на село Кунино, а водачът ще разкаже легендата за тази юначна кунинчанка!

Маршрутът е напълно безплатен за деца, придружавани от родител (майка и/или баща).
ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ 
ПИРАМИДИ<br>
Ерулска планина

ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ ПИРАМИДИ
Ерулска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв► пешеходен преход в Ерулска планина
► панорамен връх с гледки към над 20 български планини
► обяд в планината с огън и горски чай
► красиви пясъчни пирамиди

Връх Копран (1308.2 м) се издига в северните части на Ерулска планина. Пирамидалната му форма и оголения източен ръб го правят лесен за разпознаване, а изкачването разкрива гледки от първенеца на планината Големи връх (1480.5 м), към съседните масиви на Любаш и Парамунска планина и Рудини, чак до заснежените била на Рила.

Името му, подобно на старопланинския връх Копрен идва най-вероятно от латинското "copper" - наименованието на метала мед. Рударските традиции в този район се разпростират далеч назад през времето така, че това предположение има солидна основа.

Маршрутът ще ни отведе до най-високата точка на върха, и ще даде възможност да се запознаем с други природни и исторически забележителности. Сред тях са закътани в планинските склонове пирамиди, оформени в зона на пясъчници (скали от споен пясък), подобно на тези край Мелник и Кътинските край София. Разбира се, в духа на "Планинария", очаквайте нестандартен, емоционален и забавен начин за разглеждане на самите пирамиди!
ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут

ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Сред старопланинските гънки на запад от Искърския пролом се издига малко популярен, скалист връх. Здравчи камък (1014,5 м) завършва с панорамна скалиста площадка, от която погледа полита над морето от ридове към дълбоко врязания Искърски пролом, софийско поле и издигащите се отвъд него Витоша и Рила.

От този връх започва нашето пътуване назад във времето, когато днешната столица е била дъно на море, а Кътинските пирамиди са били песъчливите му брегове. Предстои ни да посетим интересна малка долина, чието дъно е изградено от червен пясъчник и при пълноводие се образува няколко метров воден скок, който наричаме "Червения водопад". Ще завършим с причудливите форми на Кътинските пирамици, оформени в червените пясъчници, но за разлика от обичайните посетители, няма да гледаме пирамидите от разстояние :)
ЗАГАДКИТЕ НА ПОНОР
<br>гео-маршрут

ЗАГАДКИТЕ НА ПОНОР
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Всеки е чувал, как ако се изгуби в дивата природа, трябва да следва река, за да стигне до цивилизацията. Е, ако има място, където това правило не важи, това е старопланинския дял Понор. Тук ще имате възможност да се убедите, как долината по която вървите просто се затваря пред вас, а водите изчезват в земята. Това са така наречените "слепи долини", които формират уникалния релеф на този карстов район.

Но това далеч не е всичко! Ще изкачим най-високият връх на дела, наречен Равно буче (1499 м), за да посетим находище на вкаменелости отпреди десетки милиони години!
ЧЕРВЕНАТА СКАЛА
<br>гео-маршрут

ЧЕРВЕНАТА СКАЛА
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Ще се изкачим върху панорамна скала от червен пясъчник, извисена на стотици метри над Искърския пролом. Връхната част на скалата, наподобява "глава" взираща се нанякъде, а от нея, от която се разкриват завладяващи гледки към Врачанския Балкан със страховитите улеи на Кобилини стени, Ржана с върховете Козница и Щадимо и характерното високо планинско плато под тях, Голема планина с мощното било към първенеца Чукава (1589 м) и така почти до безкрай!

ПЯСЪЧНИТЕ КАНЬОНИ НА МЕЛНИК
<br>гео-маршрут

ПЯСЪЧНИТЕ КАНЬОНИ НА МЕЛНИК
гео-маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Какво се получава, когато се слеят пустиня, джунгла, планина и скали?

Пригответе се за нестандартно приключение, което ще ни отведе навътре назад във времето. Три дни, посветени на района на Мелник с неговите уникални пясъчни пирамиди, каньони и реки. Ще посетим както популярни, така и непопулярни места, за да видим най-красивото от този магически природен феномен.

Нашето пътуване ще ни поведе към неизбежния въпрос, изникващ пред всеки, видял характерния силует на пясъчните пирамиди, извисени над пясъчни долини. Как са се образували? Ще се върнем милиони години назад, на бреговете на древно море, за да разкажем тяхната грабваща история!