ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!


Транс-планински маршрут
СРЕДНА ГОРА
Част 1: От Панчарево до Вакарел

2
дни
OKСредна гора започва от Панчаревското езеро и завършва под Зайчи връх (256.7 м) при археологическия комплекс „Кабиле“ край Ямбол. Дългият около 300 км транс- планински маршрут през планината започва от стената на язовир Панчарево при село Герман и завършва под връх Калето над Злати войвода, където последните гънки на планината затихват в плодороднните равнини. Той е едно впечатляващо пътешествие, преминаващо през открити планински върхове и била, хайдушки букови гори, планински потоци, реки и сурови скалисти долини! Преходите се разнообразяват с преминаването през китни планински села, руините на средновековни крепости и културни забележителности от нашето близко и далечно минало. Транс Средна гора е уникален начин да се потопим в средногорската магия, опознавайки красотите на България!

Първата част на маршрута започва от стената на Панчаревското езеро и завършва при жп гара Вакарел. Тя е дълга около 40 км и преминава по билото на Лозенска планина с върховете Бачун, Ланина могила, Половрак и изкачва първенеца на този дял – връх Попов дял (1190.2 От върха се спускаме към района на закътаното в През село Габра, което има интересна история се насочваме на изток, към малкото, но изключително панорамно връхче - Брънкова Китка, за да завършим прехода при село Вакарел.

ВАЖНО: Преходите се правят с лека екипировка за еднодневен преход. Екипировката за бивакуване ни очаква директно на мястото за пренощуване!

_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8
1 ден: 8.5
2 ден: 5.5


Коефициент на денивелация:
1 ден: 3 (+800 и -600 м)
2 ден: 1.5 (+300 и – 300 м)

Коефициент на преходи:
1 ден: 3.5 (6-7 часа / 21 км)
2 ден: 2 (3-4 часа / 15 км)

Коефициент на терен: 2 (комбинация от планински пътеки и горски пътища с евентуални отделни, съвсем къси участъци без пътека през гора и планински ливади)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, бивачна екипировка за пренощуването

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов (тел. 0878 3000 12)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Задължителна резервация резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: След направена резервация, може да заплатите в брой на място или на банковата сметка на "Планинария" ЕООД:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF
Като основание за плащане посочете името и датата на маршрута.

______________________________________________

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8:30 часа на паркинга на стената на язовир Панчарево откъм село Герман

ВАРИАНТИ ЗАПЪТУВАНЕ ДО МЯСТОТО ЗА СРЕЩА:

- с личен транспорт

- с обществен транспорт: автобуси от 1, 3 и 6 от автобусната спирка над метростанция „Интер експо център – Цариградско шосе (в посока Пловдив).

Автобус 6 стига до центъра на село Герман (последна спирка), откъдето продължавате по главната улица и за десетина минути сте на мястото за среща.

С автобуси 1, 3 и 4 се пътува до спирка „Банята“ на Самоковско шосе, от която на отсрещната страна на шосето се слиза до стената на язовира, преминава се по нея и се достига мястото за среща.

_______________________________________________________ _____

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.Транс-планински маршрут<br>
СРЕДНА ГОРА<br>
Част 1: От Панчарево до 
Вакарел - Транс-планински маршрут<br>
СРЕДНА ГОРА<br>
Част 1: От Панчарево до 
Вакарел
  • Транс-планински маршрут<br>
СРЕДНА ГОРА<br>
Част 1: От Панчарево до 
Вакарел - Транс-планински маршрут<br>
СРЕДНА ГОРА<br>
Част 1: От Панчарево до 
Вакарел
 
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
24.08.2024 80.00 лв заявки
1 ДЕН
Преход от стената на Панчаревското езеро до връх Бачун и по билото на Лозенска планина до първенеца Попов дял (1190.2 м). Спускане до село Габра което има много интересна история и пренощуване в района с бивачна екипировка.

2 ДЕН
Преход от село Габра на изток, към по-непознатите части на планината до малкото, но изключително панорамно връхче Брънкова Китка (1037.2 м). На него има издигната черква и от там при хубаво време се разкриват гледки към Средна гора и Балкана на север и величествената Рила на юг. След кратка почивка започваме лекото спускане към Вакарелската седловина, където се намира жп гара Вакарел, където маршрутът завършва.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ