ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Стартира проект за измерване на българските водопади
Стартира проект за измерване 
на 
българските водопади
С голямо удоволствие споделяме стартирането на проект за създаване на геоинформационна система за водопадите в България. Проектът ще създаде стандарт за измерването на водопади и критерии за определяне на техните параметри. Той е част от дейността на „Центъра за научни изследвания и проектиране“ към УАСГ.

Идеята за създавнето е на трима души - доц. Борислав Александров и инж. Радослав Николов от УАСГ и планинският водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ Момчил Цветанов. Именно те бяха в основата на измерването на водопад Дяволското пръскало в Стара планина на 8 септември 2023 година, който се оказа висок шокиращите 202.5 метра и се превърна в категоричен първенец на Балканите. На 30 октомври 2023 г. същия екип направи измерване на Мечкулски водопад в Пирин, който със своите 51.2 метра височина се превърна в най-висок в планината.

По-късно към идеята се присъединяват геоморфологът от СУ „Климент Охридски“ доц. Ахинора Балтакова, климатологът проф. д-р Георги Рачев и редица специалисти в рзлични области, нужни за успешното му завършване. Екипът вече е започнал работа и скоро ще стартират първите изследвания и измервания. Ще ви държим в течение за всички интересни новини от реализирането му.