ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


Водопади
МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД<br>
Пирин

МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД
Пирин

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

ЗА МАРШРУТА НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

► придвижване през скалист каньон с поредица малки водопади
► посещение на Мечкулски водопад - най-високият водопад в Пирин с височина от 51 метра
► ефектни гледки към отвесите на водопада

Поемаме към поредният останал скрит от погледите на туристите водопад. Мечкулският водопад е разположен в района на едноименното село в Северен Пирин. През 2023 година екипът на "Планинария" инициира официалното му измерване от геодезисти, с което беше установена височина от 51.2 метра. Това го прави най-високият водопад в Пирин планина. По специално разчистен от екипът ни маршрут, ще се спуснем към скални площадки, от които можем да направим ефектни снимки на водопада.
ДОЛИНАТА НА МАЛКИТЕ 
ВОДОПАДИ<br>
Източна Рила

ДОЛИНАТА НА МАЛКИТЕ ВОДОПАДИ
Източна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

► закътана долина с 18 малки водопада
► преход на диво по подготвен от екипа ни маршрут
► възможност за различни вариации на маршрута, съобразно желанието на групата

МАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖАВАНИ ОТ РОДИТЕЛ.

Закътана планинска долина. Поредица от живописни малки водопади с красиви речни вирове. Един доста по- различен маршрут, в който няма да бързаме за никъде. Ще имаме достатъчно време за съзерцание на красотата на водопадите, да направим снимки и да изпием по чаша кафе край тях.

МАЛКИТЕ ЛЕДЕНИ ВОДОПАДИ<br>
Източна Рила

МАЛКИТЕ ЛЕДЕНИ ВОДОПАДИ
Източна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв► преход в ниските части на снежната Източна Рила
► закътана долина а над 10 малки водопада
► възможност за снимане на покритите с ледени образувания водопади
► чаша горещо кафе или чай край водопадите

Големият водосбор на долината на Малките водопади и ниските нощни температури ни дават ново предизвикателство. Поемаме на лов за замръзнали водопади, а всеки знае колко красиви ледени образувания формират водните струи. Каним ви на лек, но атрактивен зимен маршрут в поредното непознато кътче на българските планини!
ВРАЧАНСКА СКАКЛЯ И МАРКОВ 
КАМЪК

ВРАЧАНСКА СКАКЛЯ И МАРКОВ КАМЪК

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Време е за водопади! А едни от най-красивите водопади у нас се намират във Врачаския Балкан! Ще ви отведем до един от най-високите водопади у нас – Врачанска Скакля. Често той е пренебрегван заради периодичното си протичане, но то се дължи на карстовия характер на планината, а не на маловодие. Маршрутът ни е съобразен с това и ще можем да се насладим на красотата му. Преходът по билото на планината ще ни отведе до връх Марков камък от който се разкрива една от най-невероятните гледки към скалния масив Вратцата!
ВОДОПАД БИГОРА и ВРЪХ ПОПА

ВОДОПАД БИГОРА и ВРЪХ ПОПА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Дълъг маршрут с предимно лек терен. Изкачване на доминиращият в района връх Попа. Денивелацията до върха е сериозна (около 800 метра). Посещение на изключително красивия водопад Бигора.

Бигорът е вид карстова скала, която е много шуплеста, лека и същевременно здрава. Именно затова в древността е била безценен материал за изграждане стени, правейки отлична термоизолация. Скалата се получава от отлагането на разтворен в течаща вода калциев карбонат. Природата обаче изгражда от тази скала не постройки, а изумително красиви места, като водопада, който ще посетим. Под водните струи се издигат покрити със зелени мъхове бигорни образувания, които формират своеобразен "водопаден" замък с кули!

Водопад Азовско падало

Водопад Азовско падало

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

► красив, около 15-метров водопад в Родопите
► лек 5-6 часов планински преход
► посещение на Беловската базилика и крепостта Левке

Поемаме към един от рядко посещаваните водопади в Родопите. На пролет Азовското падало хвърля с оглушителен шум водите си от каменен улей, вкопан в отвесните скали от височината на 5-етажна сграда! Маршрутът ще ни отведе до впечатляващата Беловска базилика и руините на крепостта - град Левке.

Препоръчваме маршрута на запалените любители на водопади и диви кътчета в българските планини.

ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут

ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
гео-маршрут

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Сред старопланинските гънки на запад от Искърския пролом се издига малко популярен, скалист връх. Здравчи камък (1014,5 м) завършва с панорамна скалиста площадка, от която погледа полита над морето от ридове към дълбоко врязания Искърски пролом, софийско поле и издигащите се отвъд него Витоша и Рила.

От този връх започва нашето пътуване назад във времето, когато днешната столица е била дъно на море, а Кътинските пирамиди са били песъчливите му брегове. Предстои ни да посетим интересна малка долина, чието дъно е изградено от червен пясъчник и при пълноводие се образува няколко метров воден скок, който наричаме "Червения водопад". Ще завършим с причудливите форми на Кътинските пирамици, оформени в червените пясъчници, но за разлика от обичайните посетители, няма да гледаме пирамидите от разстояние :)
ВОДОПАДИТЕ НА ОКСАН АЛП

ВОДОПАДИТЕ НА ОКСАН АЛП

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

За този маршрут няма свободни места!

Ще ви отведем в тесен каньон, по течението на Еленска река над който се издигат отвесни скали. Водите на реката се спускат стремглаво надолу през поредица от скални прагове, формирайки красиви водопади. Екипирани със всичко необходимо за приключението, ще започнем спускане край самите водопади. Пригответе се за много мокрене във вировете и силни емоции!
СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ

СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Скалиста долина в Източна Рила, над която се издигат отвесни скали и потънали в зеленина планински склонове. Спускаме се по самата долина, използвайки най-различни "техники" - плъзгане по наклонени скали, спускане по речни прагове, преминаване по паднали над реката дървета и за финал - рапел с въже покрай висок колкото 6-етажна сграда водопад!

ВИСОЧКИ ВОДОПАД<br>
Ихтиманска Средна гора

ВИСОЧКИ ВОДОПАД
Ихтиманска Средна гора

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

► непознат водопад малък водопад в Средна гора
► придвижване на диво по бреговете на река
► преминаване над реката по огромно дърво

Каним на атрактивен полудневен маршрут до Височкия водопад. Той се хвърля от десетина метра височина в живописен каменен казан. За да достигнем този средногорски палавник, ще походим "на диво", по проучен и прочистен предварително от екипа ни маршрут. Пригответе се за една приятна разходка с дивите и непознати части на Средна гора!

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което е и най-високият водопад в България, хвърляйки водите си от 202 метра височина!

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
НАЙ-ВИСОКИТЕ ВОДОПАДИ НА РИЛА

НАЙ-ВИСОКИТЕ ВОДОПАДИ НА РИЛА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Този маршрут ще ни отведе до една от скритите перли на Рила планина - водопадът Малка Скакавица. Всъщност, той никак не е малък. Водите му се хвърлят от близо 65 метра височина, формирайки десетки оплетени със слънчева светлина струи! След почивката на хижа Скакавица, за желаещите ще направим допълнителна разходка до най-високия водопад в Рила планина - Скакавица (70 м).